Terményszárító, Gabonafeldolgozó és Villamosipari Berendezéseket Gyártó és Szerelő Kft.   www.tegavill.hu
Magyar English Deutsch
Választott nyelv: Magyar
Főoldal >> Termékeink >> Biomassza technológia
Termékeink
BioDryer rendszer
Biomassza technológia
BioDryer rendszer

Környezeti és gazdasági előnyök egyidejű megvalósulása


Az innováció központi kérdés cégünk, a TeGaVill Kft. mindennapjaiban, hiszen a tudás alkalmazása, hasznosítása és diffúziója a gazdasági növekedés, a fejlesztés és az egészséges vállalati létezés egyik alapeleme. Éppen ezért fektetünk hangsúlyt a megújuló energiák felhasználási területeinek kutatására, az alkalmazható technológiák fejlesztésére. Ennek jegyében a TeGaVill Kft., az Uniferró Kazán és Gépgyártó Kft., a Pécsi Tudományegyetem, valamint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Mezőgazdasági Gépesítési Intézete (továbbiakban: FVM MGI) által alapított BioDryer Konzorcium 2007 novemberében kutatás-fejlesztési támogatást pályázott meg, és nyert el a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal által kiírt, Jedlik Ányos Program Élhető és fenntartható környezet alprogramjában.

Technikai adatok

A pályázat célkitűzésének megfelelően komoly fejlesztéseket folytattunk abban az irányban, hogy a piacon jelenleg elérhető megoldások mellett egy új, megújuló energiaforrással táplált szárítóberendezést alakítsunk ki, hogy csökkenteni lehessen a termelők függőségét a fosszilis (kimerülő) energiahordozóktól és a gázszolgáltatók szállítási feltételrendszerétől.

 

A fejlesztés végeredménye olyan szárítótechnológia, amely gáz és forró vizes hőcserélő hibrid hőszolgáltató-egységgel van ellátva. Ez a rendszer egyesíti a gázégő és a biomassza-tüzelés előnyeit, így a könnyű és gyors szabályozás alacsony energiaköltségekkel párosul.


BioDryer folyamatTüzelőanyag szempontjából elsősorban olyan anyagokra fejlesztettük ki a rendszert, mely a mezőgazdaságban nagy mennyiségben megtalálható, de további felhasználása csak részben vagy egyáltalán nem megoldott. Ilyenek például: a szalmabála, technológiai melléktermékek (gyommag, szár, léha, melyeket a szárítás előtt, a szárítás tűzbiztonsága érdekében el kell távolítani a terményből), egyéb szármaradványok.

Növényi melléktermék, mint tüzelőanyag, nagyüzemi szemestermény szárításra történő hasznosítását Magyarországon ilyen nagyságrendben elsőként oldottuk meg. A hibrid tüzelőrendszer tartalmaz egy hagyományos földgázüzemű energiaforrást is.

A hagyományos és bio - tüzelőrendszer kombinálásával egyesíthetők azok előnyei, mint pl.:

  • alacsony üzemeltetési költség,
  • szolgáltatótól való függetlenség,
  • üzemi jellemzők gyors változtathatósága.

 

A tüzelőrendszer biomassza üzemű része egy automatikus üzemű, körbála tüzelésű forróvíz termelő kazán, és a hozzákapcsolt forróvíz-levegő hőcserélő, amely egy rendkívül kompakt, nagy hőátadó felületű berendezés.

 

 

BioDryer PSZH 2000 hőcserélő rendszer


Szemestermény szárítókhoz kapcsolható komplex BioDryer hőcserélő rendszer, mely részben kiválthatja a nagy energiaigényű terményszárítás fosszilis eredetű tüzelőanyag igényét.  Azzal hogy a fosszilis tüzelőanyag igény meghatározott, és jelentős része kiváltható újrahasznosuló energiaforrással, mind gazdasági, mind környezeti előnyökkel jár. Gazdasági előnyökkel, mert a terményszárítás fajlagos költségei csökkenthetők, környezeti előnyökkel, mivel a biomassza felhasználás összes széndioxid kibocsátása nulla, az üvegházhatásért nagy részben felelős gázkibocsátás csökkenthető.

 

PSZH hőcserélő

 


A BioDryer rendszer alkalmazható bármely szárítótípushoz, a szárítón minimális átalakítást végezve.


Többféle méretben és kivitelben rendelhető, 500-3000 kW közötti hőteljesítmény, segédventilátorokkal vagy anélkül, variálható szűrőrendszerrel. Indirekt hőcserélőnek köszönhetően biztonságosan üzemeltethető a rendszer olajos magvak estében is.


Alkalmazható egyedüli hősszolgáltatóként, vagy gázégővel együtt hibrid üzemben.


Növényi melléktermék-tüzelésű, forróvíz-termelő  kazánnal kiegészítve, széles körű felhasználásra ad lehetőséget. Ebben az esetben lehetőség van egyidejűleg több hőfogyasztó kiszolgálására, olyan gazdasági vagy kommunális igények kielégítésére, melyeket a levegőárammal megvalósított hőtovábbítás nem tud kiszolgálni (pl. fólia és üvegházi technológiák, irodák, műhelyek, ólak és istállók stb. fűtése).  

 

Díjak 2009-2010

Kosár tartalma
A kosár üres!
Belépés
Letöltések
Gabonatárolási szakmérnök ismertető
Tisztító rosta PRAKTIK-MAG 3+6, 4+8, 6+11
Láncos szállító
Serleges felvonó
Porleválasztó
Hírlevél
Értesüljön az elsők között az újdonságokról!
Súgó
Fejlesztések
Technológia, Minőség, Forma
GOP 1.1.1
Logo NFÜ Nemzetgazdasági Minisztérium
Biodryer Díjak
Biharnagybajomi Dózsa Agrár Zrt.
TeGaVill Kft.
© 2018 Minden jog fenntartva
Cégünkről | Oldaltérkép
7300 Komló, Altáró út 18., Pf.: 49
Telefon: +36 (72) 582 020, +36 30 298 59 02
Fax: +36 (72) 582 021
E-Mail: info@tegavill.hu
GDS Company Kft.